Laptop se ne pali! Evo što trebate učiniti!

Laptop se ne pali, a vi baš danas, u roku od nekoliko sati morate poslati važan poslovni mail koji će vam promijeniti život? Stresna situacija u kojoj su se mnogi od nas našli više od jednog puta. Ne paničarite, moguće je da vam profesionalni popravak laptopa uopće neće trebati. Danas otkrivamo što možete učiniti kada se nađete u toj situaciji. Postoji mnogo potencijalnih uzroka za to što se laptop ne uključuje. To može uključivati problem s napajanjem, zaslonom laptopa, baterijom ili čak neispravnom komponentom na matičnoj ploči.

Kako biste riješili problem, najbolje je početi s najvjerojatnijim i najlakše ispravljivim uzrocima te postupno prelaziti na one složenije.

Laptop se ne pali

Provjerite je li problem u napajanju ili svjetlosti ekrana

Ponekada profesionalno servisiranje računala uopće neće biti potrebno. U nastavku vam nudimo savjete za prvu pomoć! 

  • Provjerite i po potrebi zamijenite napajanje. Iako ovaj korak može izgledati jednostavno, ključno je osigurati da niste nenamjerno spojili krivo napajanje na svoj laptop. Mnogi adapteri za prijenosna računala izgledaju isto. Ako adapter ne isporučuje odgovarajući napon potreban vašem laptopu, on jednostavno neće raditi.
  • Ako svjetla za napajanje laptopa i svjetlo adaptera svijetle, problem bi mogao biti u bateriji laptopa. Ako koristite laptop na bateriju, važno je provjeriti je li baterija dovoljno napunjena.
  • Kada je ekran crn, ljudi često pretpostave da im je laptop isključen, iako to nije slučaj. Kako biste otklonili ovu poteškoću, prvo pokušajte povećati glasnoću ako ste povezani s vanjskim monitorom. Laptop se ne pali ni tada? Isključite vanjski monitor kako biste provjerili vraća li se radna površina na glavni zaslon.
  • Ako problem i dalje postoji, koristite tipku za povećanje svjetline zaslona. Također, isprobajte povezivanje drugog vanjskog monitora u HDMI ili drugi video izlaz na laptopu. Na taj način utvrdit ćete je li problem prisutan samo na ugrađenom zaslonu laptopa. 
1

Isključite vanjske pogone i restartajte laptop

Kada pritisnete gumb za uključivanje, on šalje signal tvrdim diskom računala gdje se operativni sustav nalazi te pokreće proces pokretanja. Međutim, prijenosnici se ponekad mogu zbuniti. Ako ste priključili vanjske pogone, poput USB uređaja, računalo može potražiti svoj operativni sustav na mjestima gdje ga nema. To onda rezultira time da ostane neaktivan. Uklonite USB i pokušajte uključiti laptop. 

Ako se vaš laptop iznenada isključi tijekom korištenja, to može ukazivati na aktivaciju sigurnosnog mehanizma. Ovo je odgovor na električni udar. Kako biste uklonili svaki preostali električni napon, slijedite ove korake: izvadite bateriju, odspojite napajanje, te pritisnite i držite gumb za uključivanje 30 sekundi. Nakon toga, ponovno spojite napajanje, pričekajte dodatnih 30 sekundi, i zatim upalite sustav. POVEZANO: Tražite kvalitetno rabljeno računalo? Kliknite za više 

Laptop se ne pali

Moj laptop se ne pali bez obzira na poduzete korake!

U većini slučajeva, samostalno rješavanje problema bit će moguće. Međutim, mogu se pojaviti trenuci u kojima će problem nadmašiti vaše sposobnosti. Napravili ste sve što je bilo u vašoj moći ali laptop se ne pali – vrijeme je da nam se obratite u Info AM

Kao iskusni stručnjaci za popravak računala, specijalizirani smo za brzo i pristupačno oživljavanje vašeg digitalnog prijatelja. Obratite nam se s povjerenjem kako biste dobili profesionalan i siguran servis laptopa. Servis kompjutera nešto je čime se bavimo već dugi niz godina, a zadovoljni korisnici nastavljaju potvrđivati kvalitetu obavljenih popravaka. Vaš laptop će biti spreman za rad u najkraćem mogućem roku i stići ćete na vrijeme poslati taj važan mail!